• 21 septembra, 2020

Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO

foto: pixabay.com

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je izjavio danas da je u Srbiji nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu genetski modefikovanih organizama (GMO).On je u Skupštini Srbije kazao da postoji poseban zakon za GMO, tako da priče koje se vezuju za izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane koje su na dnevnom redu sednice apsolutno ne stoje.

„Molim vas kao Boga ne uznemiravajte javnost. Neka je na čast onome ko pokušava da naruši fitosanitarnu sigurnost ove zemlje. Nulta tolerancija je i na prozivodnju i trgovinu GMO „, istakao je Nedimović.

Nedimović je obrazlažući predložene zakone rekao je da je bezbednost hrane jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i da sledi ozbiljna reforma u tom sektoru.

6Prema njegovim rečima, do aprila će Srbija dobiti akreditovanu državnu nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta. Time se sistem referentnih laboratorija polako zaokružuje, što državu čini nezavisnom da može da sa aspekta fitosanitarne i veterinarske bezebednosti ima instituciju koja ima najsavremenije uredjaje putem kojih može da utvrdi šta egzistria na prostoru Srbije i šta se pokušava da se uveze.

Nedimović je rekao da je izmenema i dopunama Zakona o bezbednosti hrane utvrdjena podela poslova Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja u pogledu vrsta hrane koju ko kontroliše, navodeći da pre svega misli na sanitarnu inspekciju.

„Mora se tačno znati ko šta kontroliše na tržištu“, rekao je Nedimović.

 

beta.rs

Saša Ratković

Prethodni članak

Uhapšen Milanovčanin (1958.) sa više od dva kilograma marihuane

Sledeći članak

Milanovčanka Petra Lazović treća na prvenstvu Srbije u skijanju