• 6 јуна, 2020

Nikola Mihailović: Udruživanje za budućnost

foto: gminfo.rs

Gornjomilanovačku opštinu ovih dana je posetio i predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović, koji je, tim povodom, govorio za naš portal.

GMinfo – U čemu je značaj zadrugarstva i da li se u Srbiji prepoznaje ta stavka u poljoprivrednoj proizvodnji?

Mihailović – Zadrugarstvo, kao pojava, postoji od davnih dana, i u raznim oblicima. Udružuju se poljoprivrednici, zanatlije, razne druge „fele“… Jednostavno, tako se na najlakši, najeftiniji i najbrži način dolazi do krajnjeg potrošača i ostvaruje najbolja finansijska dobit. Konkretno rečeno, udruživanje u zadruge je u interesu svih, pa i samih potrošača, odnosno kupaca. Što se tiče prepoznavanja značaja, moramo da kažemo da sve više ljudi uvidja da je ovo jedini ispravan put kojim srpska poljoprivreda treba da ide. Tako je, recimo, plan Vlade Srbije o otvaranju 500 novih zadruga u 500 sela, skoro u potpunosti ispunjen, jer su do sada registrovane 492 nove zadruge, koje mogu da konkurišu za subvencije u iznosu od 50 do 100 hiljada evra, u dinarskom protiviznosu.

GMinfo – Kakva je razlika izmedju ovih novih zadruga i onih, izgradjenih tokom 50-ih godina prošlog veka?

Mihailović – Razlika je ogromna. Pre svega, u osnivačkom statusu, u raspodeli ovlašćenja, u planu i programu proizvodnje, prodaje i činjenici da su današnje zadruge, pre svega, „tematske“, kao što, recimo, u rudničkom kraju imate voćarsku, a u pranjanskom kraju stočarsku zadrugu. To ranije nije bio slučaj, jer su sve, praktično, bile „ukalupljene“ i bavile se svim i svačim.

GMinfo – Pomenuli ste dve zadruge iz naših krajeva. Kakva je njihova perspektiva?

Mihailović – Pa, evo, recimo, stočarska zadruga u Pranjanima… Nakon nešto više od godinu dana rada, ona već poseduje oko 70 kvalitetnih stočnih grla, a uskoro će se stado proširivati, i to iz svog „stada“, što je garancija za uspeh. Prosto…

GMinfo – Kako ubediti neke buduće zadrugare da se udruže i ostvare, kako vi kažete, „bolje rezultate“?

Mihailović – Jednostavno, boljitak se lako prepozna, napredak tera na udruživanje, na ukrupnjavanje… Konkretno, u Pranjanima postoje tri privatne mlekare. Ako se udruže, dobijaju subvencije od države, a kao veliki proizvodjači, imaju lakšu prohodnost u velikim trgovinskim objektima. To vam je kao u onoj priči o složnoj i nesložnoj deci, odnosno, o jednom prutu i svežnju istih – završio je kratak intervju za naš portal Predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović.

 

G. Trifunović, gminfo.rs

Saša Ratković

Prethodni članak

Ministar u Pranjanima

Sledeći članak

Učenica iz Gornjeg Milanovca dobitnica besplatnog školovanja na ITAcademy