• 20.06.2024.

Otvorena izložba “Naša sugrađanka kraljica Draga između slave i anateme” (+FOTO)

foto: TO G. Milanovac

Muzej rudničko takovskog kraja u saradnji  sa Turističkom organizacijom opštine Gornji Milanovac i podršku Kulturnog centra predstavio je danas, 18. septembra 2023. godine izložbu “Naša sugrađanka kraljica Draga između slave i anateme”.

foto: KC GM

– Cilj nam je bio da prikažemo hronološki njen život, od porekla preko obrazovanja, njegog stasavanja, period kada je ušla u svoj prvi brak, zatim njeno bavljenje pisanjem gde je objavljivala svoja dela. I za kraj njen najlepši deo života, period kada je bila dvorska dama na dvoru kraljice Natalije Obrenović, gde je družeći se sa evropskim i svetskim đžet setom tog vremena,  upoznala i ljubav svog života i posle toga je sve istorija. Kasnije je postala supruga I savladarka kralja Aleksandra. Ona je zajedno sa kraljem 1901.godine, obišla ovaj kraj, prenoćili su u dvorcu u Takovu, zatim je obišla svoju porodičnu kuću u Lunjevici kao i manastire Vraćevšnicu i Vujan – rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

foto: TO G. Milanovac

Sa zadovoljstvom možemo objaviti da je započet projekat posvećen kraljici Dragi Obrenović. Želja nam je da Gornji Milanovac promovišemo kao „kraljičin grad“, mesto rođenja kraljice, jedne od najobrazovanijih i najuticajnijih ličnosti svog vremena. U periodu od 18. do 21. septembra, u holu Doma kulture, svi zainteresovani sugrađani mogu videti niz suvenira koje je Turistička organizacija izradila za potrebe ovog projekta. Ovo je samo početak projekta koji će biti uvršten u program rada Turističke organizacije i narednih godina – kazala je direktorka TO G. Milanovac, Nevena Obradović.

foto: TO G. Milanovac
foto: TO G. Milanovac

Priča o kraljici Dragi i bez kreativne intervencije, sama po sebi, nalikuje scenariju koji bi poželeo svaki pozorišni ili filmski reditelj.

foto: TO G. Milanovac

Otuda je Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, posvetio je pažnju svojoj znamenitoj sugrađanki, unuci Nikole Milićevića Lunjevice, obrazovanoj, a skrajnutoj kraljici Dragi, koja je promenila srpsku istorijsku scenu.

foto: TO G. Milanovac
foto: TO G. Milanovac

Autori izložbe, viši kustosi Ana Ranković i Aleksandar Marušić, akcenat će staviti na tužan istorijski momenat Majskog prevrata ali će se potrudili da izložbom prikažu i sve druge aspekte života Drage Obrenović.

foto: TO G. Milanovac

Život lepe i načitane Rudničanke koja rano stupa u brak povinujući se očevoj volji na uštrb devojačkih snova, rano postaje udovica i posle smrti roditelja preuzima brigu nad mlađim sestrama i braćom, dobija nove tokove stupanjem u službu kraljice Natalije.

Naklonost i ljubav mladog srpskog kralja bila je svojevrsna kompenzacija za prevremene životne nedaće. Trenutno zadovoljstvo kraljevskog života, okončano je krvavim krajem koji je ujedno označio i kraj epohe Obrenovića.

Takav život, ili bar jedan od njegovih segmenata, više je nego podesan da se pretoči na celuloidnu traku, roman ili izložbu.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Letnji startap kamp „Kampino“ okupio 40 učesnika iz cele Srbije, naša opština imala šest predstavnika

Sledeći članak

Ovog vikenda počinje festival Priča 2023