• 7 jula, 2020

Parastos armijskom đeneralu Božidaru Terziću

Đeneralštabni armijski general Božidar Terzić preminuo je 29. septembra 1939. godine

Na gradskom groblju kao i prethodnik godina, održan je godišnji pomen đeneralu Božidaru Terziću koji je preminuo na današnji dan 1939. godine. Istorijski čas održao je istoričar Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Pomenu su prisustvovali Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, predstavnici Vojske Republike Srbije, Udruženja boraca ratova od 1912-1918, crkvene opštine kao i tri odeljenja Gimnazije „Takovski ustanak“.

Rođen je 7. septembra 1867. godine u Gornjem Milanovcu u činovničkoj porodici. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, gimnaziju u Kragujevcu, a 1889. godine je završio XIX klasu Niže škole vojne akademije u Beogradu. Svoje školovanje je nastavio u IV klasi Više skole Vojne akademije, a dodatno usavršavanje je nastravio u Nemačkoj kao državni pitomac u Pomeranijskom artiljerijskom puku u Štetinu (danas Šćećin u Poljskoj).

Tokom svoje karijere obavljao je 37 dužnosti, od kojih su najznačajnije: ađutant kralja Petra I, načelnik operativnog odeqewa Vrhovne komande, komandant Šumadijske divizije I poziva, ministar vojni i komandant različitih armijskih oblasti. Pored toga, kratko vreme je bio urednik vojnog časopisa ,,Ratnik“, a u njemu je objavio i nekoliko svojih radova i članaka.

U svom gradu istakao se kao veliki dobrotvor. Crkvi Svete Trojice je darovao sat za zvonik (danas se nalazi u Muzeju rudničko-takovskog kraja), a ostale crkve u gornjomilanovačkoj opštini je donirao bogoslužbenim knjigama. Najvrednija donacija generala Terzića je ona data gimnaziji u vrednosti od 50 000 tadašnjih dinara sa 400 knjiga, sa namerom da se osnuje fond za stipendiranje siromašnih učenika. Stipendiranje odličnih učenika je trajalo do 1941. godine, kada je ova vredna donacija izgorela zajedno sa školskom zgradom.

Preminuo je 29. septembra 1939. godine, a sahranjen 1. oktobra u porodičnoj grobnici, pored majke Jerine na gradskom groblju u Gornjem Milanovcu.

 

Nikola Petrović

Saša Ratković

Prethodni članak

Saobraćajna ukrštenica

Sledeći članak

Izložba „Misli M dizajn“ – Vukadinović: I dalje ćemo učiti od onih koji bolje znaju