• 15 avgusta, 2020

Počelo uređenje dečijeg igrališta u centru

foto: Fb Gornji Milanovac -Stara čaršija

Na prostoru iznad zgrade starog suda počeli su radovi na izgradnji novog dečjeg igrališta. Stare sprave, koje su milanovački mališani godinama unazad koristili, biće zamenjene novim, modernijim i bezbednijim za igru, a umesto šljunka biće postavljen tartan.

Radove na izgradnji novog mobilijara izvode firme  iz Čačka „Plazmmetal“ d.o.o. i „TAMI DAF“d.o.o.

Danilo Paunović, rukovodilac izvođenja radova „Plazmmetal“ d.o.o. ističe da će Milanovac sa ovim igralištem dobiti jedan jedinstveni kutak na radost mnogobrojne dece.

Danas smo počeli sa radovima, a rok za završetak je trideset dana. Iskreno, očekujemo da ćemo završiti ranije. Danas smo uklonili sve ono što je bilo na starom terenu i poravnjali, čekamo da nađemo kotu nula, s obzirom da je na tom terenu nagib poveliki, jer moraće da se betonira, a preko ide tartan. Inače, izašao je novi zakon o bezbednosti dečijih igrališta prema kojem na igralištu mora biti guma minimum 4cm, a sve sprave sertifikovane… Tako da će sada taj prostor za igru biti mnogo bezbedniji za decu, prema najnovijim standardima, a naša firma će donirati još neke igračke za ovo igralište. Mislim da će iduće godine Opština morati i igralište u parku da zamene novim, jer tada ističe rok za zamenu – rekao je Paunović za naš portal.

foto: Konkursna dokumentacija gornjimilanovac.rs

 

On kaže da očekuje da će do sledećeg petka biti završeni ivičnjaci, zatim sledi betoniranje i na kraju druge sedmice postavljanje sprava.

– Očekujem da ćemo za dve sedmice sve završiti, iako je rok od 30 dana malo duži, jer se uzimaju u obzir i vremenske prilike – kazao je Paunović.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta (Sl. Glasnik br. 63/18) ispod svih rekvizita je planirana podloga za ublažavanje udara napravljena od gume, debljine 40mm

Na igralištu će biti postavljena gumena podloga površine 200 metara kvadratnih. Postavka elastične gumene podloge dimezija 50×50 cm, crvene boje, izrađene od gumenog granulata debljine 40 mm izvodi se licu mesta na prethodno pripremljenu betonsku košuljicu debljine 10cm, gde je prethodno nivelisana i tamponirana podloga. 

foto: Konkursna dokumentacija gornjimilanovac.rs

Na novom igralištu biće postavljeni: multifunkcionalni rekvizit – igraonica + penjalica, ljuljaške sa dva sedišta, klackalice sa dva sedišta, njihalica na opruzi, inkluzivna sprava za osobe sa invaliditetom, urbani mobilijar, klupe sa naslonom, a biće postavljena i informativna tabla.

foto: Fb Gornji Milanovac -Stara čaršija

Opština Gornji Milanovac aplicirala je ove godine na konkursu Kabineta Ministra za demografiju i populacionu politiku za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2020. godini.

Prilikom najavljivanja izgradnje ovog igralište, na sednici Opštinskog veća održanoj 11. maja ove godine predsednik opštine Gornji Milanovac je izjavio da će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno četri miliona dinara za ovu namenu.

– S obzirom da smo tražili za dva dečija igrališta, i vrednost ukupnih radova je bio 15 miliona, oni su nam odobrili za deo projekta od jednog igrališta. Mi hoćemo da bar taj deo realizujemo da ne bi im vraćali novac u budžet. Tako smo četiri miliona dinara opredelili sa budžeta opštine i uradićemo igralište koje se nalazi u centru grada, iznad zgrade starog suda – rekao je Dejan Kovačević.

Inače, ugovorena vrednost javne nabavke za rekonstrukciju tog igrališta, uz nabavku novog mobilijara iznosi 5.653.266,67 dinara bez PDV-a.

V. P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Covid-19 u GM: Još jedna osoba preminula od posledica koronavirusa

Sledeći članak

Topao i suv vikend u Srbiji, u pojedinim delovima zemlje žuti meteo-alarm