• 20.06.2024.

Podmladak Crnućanke predstaviće se splitskoj publici

foto: FB Izvorna grupa Crnućanka

Podmladak Izvorne grupe Crnućanka će narednih dana biti u prilici da se predstavi splitskoj publici. Naime, u periodu od 16. do 21. avgusta mlada pevačka grupa predvodjena etnomuzikologom Ivanom Todorović, će u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ učestvovati na Danima srpske kulture u Splitu.

foto: FB Izvorna grupa Crnućanka

Pored Izvorne grupe Crnućanka nastupiće i Ženski pjevački zbor SKD-a „Prosvjeta“ iz Splita, Ženska pjevačka grupa Udruženja „Nikola Tesla“ i glumci Saša Pilipović i Jasmina Dimitrijević iz Kragujevca. Biće održana ukupno četiri koncerta i to u Splitu, Kistanjama i u manastiru Krka.

Pored koncerata podmladak će biti u prilici da poseti Radionicu ojkanja i groktanja koju vode dr sc. Joško Ćaleta sa Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i dr sc. Sanja Ranković sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

 Veoma smo ponosne što ćemo predstavljati svoj grad i pesmu rudničko-takovskog kraja u Dalmaciji. Nakon ove turneje očekuju nas nastupi 23. avgusta u manastiru Vraćevšnica, a isto veče ćemo nastupiti i na gradskom Trgu u Gornjem Milanovcu, dok će naše starije članice nastupati na kulturnoj manifestaciji u Gornjoj Trepči. Na festival izvornog pevanja u Derventu odlazimo 24. i 25. avgusta gde će naš podmladak biti jedina grupa iz Srbije. Prvog dana septembra nas očekuje takmičenje u izvornom pevanju u Vojkovićima (Istočno Sarajevo) gde ćemo se takmičiti u konkurenciji mladih i starijih pevačkih grupa. Sledećeg vikenda 7. i 8. septembra ćemo nastupati u Bjelom Brdu kod Osjeka, dok će starije članice gostovati na manifestaciji koja je u organizaciji Pjevačke grupe „Petrova gora Kordun“ u Beogradu. Od planiranih nastupa izdvojila bih i da će podmladak Crnućanke nastupati i na ovogodišnjem BEMUS-u 11. oktobra na sceni Beogradske filharmonije – dodala je Ivana Todorović etnomuzikolog i umetnički rukovodilac Izvorne grupe Crnućanka.

 

 

gminfo.rs

Saša Ratković

Prethodni članak

Otvorena izložba „Biblioteke Moravičkog okruga“

Sledeći članak

Ljubavni problemi #04