• 30.09.2023.

„Pokretač promena“ za ovu godinu je Zvezdana Luković zbog borbe protiv izgradnje asfaltne baze u Nevadama

Zvezdana Luković, foto: Dunja Dopsaj

Zvezdana Luković iz Gornjeg Milanovca dobitnica je ovogodišnjeg priznanja pod nazivom „Pokretač promena“, koju dodeljuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) sa fondacijom USAID.

Njoj je priznanje uručeno danas, u Beogradu, a dodeljuje se građanima koji, kako se navodi, istrajavaju u naporima da poboljšaju živote sugrađana u oblastima kao što su razvoj lokalne zajednice, pristup socijalnim uslugama, suprodstavljanje zagađenju životne sredine, dostupnost kulturnih sadržaja.

Luković je, kako stoji u obrazloženju, „kroz inicijativu Nevađani za Nevade svojim predanim radom pokrenula kampanju protiv plana lokalne samouprave Gornjeg Milanovca da na lokaciji Nevade, na samom ulazu u grad, pored reke Despotovice i na 320 metara od vrtića i 500 od osnovne škole, pokrene rad fabrike betona i asfaltne baze. Vođena je kampanja preko društvenih mreža i prikupljani su potpisi na peticiji kako bi se formalno predala nakon sakupljenih 1.500 potpisa. To je kulminiralo organizacijom protesta sredinom avgusta 2020. i sastavljanjem primedbi na sadržaj dokumentacije fabrike uz pomoć stručnih lica iz grada koje su Nevađani za Nevade okupili. Tri nedelje posle protesta asfaltna baza je odbačena, a fabrika betona, iako ima silose, koristi se od tad samo kao stovarište. Već samo na osnovu opšteg zagovaranja, građanima su se pridružili arhitekte, inžinjeri, privrednici, koji su svoj know-how stavili u ime opšteg dobra ne tražeći bilo kakvu promociju ili priznanje. Učestvovali su u izradi stručnih primedaba na dokumentaciju i sa svojim celokupnim porodicama se pridružili protestima,“ navodi se u obrazloženju ovogodišnjeg priznanja „Pokretač promena“.

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju”, a koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Beogradska otvorena škola realizuje projekat i sa Fondacijom za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN).

O tome šta se dešavalo u Milanovcu u vezi sa gradnjom asfaltne baze, podsećamo kroz neke od povezanih tekstova u kojima je GMInfo pisao:

Fabrika asfalta u Nevadama – neizvesnost za Milanovčane

Nevađani ne odustaju, novi protest zbog asfaltne baze

Kovačević o asfaltnoj bazi i protestima u Nevadama

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Ljubavni problemi, S2 E2

Sledeći članak

U Srbiji danas oblačno, vetrovito i malo toplije