• 6 jula, 2020

Povratak tradiciji

foto: gminfo.rs

DUHOVNO VEČE

U organizaciji crkve Svetog Vaznesenja, u Pranjanima je sinoć održano prvo, od niza očekivanih, Duhovno poselo.

Više desetina prisutnih posvedočilo je da su okupljanja ove vrste, koja su poslednjih godina, pa i decenija, postala prava retkost, itekako potrebni narodu, ne samo na seoskom području.

foto: gminfo.rs

Prvo bih počeo sa kritikom samom sebi, jer, evo, već sedam godina sam pranjanski sveštenik, a tek prvo Poselo organizujemo, iako je bilo i prilike i ideje. Ovo nam je način da se podsetimo nekadašnjih običaja i načina druženja, ali i da mladjim naraštajima pokažemo neke druge vrednosti, koje su se u današnjem vremenu negde zagubile – istakao je ovom prilikom otac Vojislav Risimović.

Prisutni su imali priliku da uživaju u, kako je to sveštenik Risimović rekao, andjeoskim glasovima članova Crkvenog hora „Slovo ljubve“ iz ateničke crkve, ali i u pesmi mlade Pranjanke, Jane Stolice. Takodje, svoje stihove su govorili i pranjanski pesnici Lazar Biorac i Ljiljana Bralović, dok je publiku kroz program vodila Snežana Trifunović.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Konačno, dok je nekoliko pranjanskih mališana pred publikom demonstrirala krunjenje kukuruza, predstavu nekadašnjeg prela, sa svojim preslicama su demonstrirale Milijana Bralović, Milijanka Čutović, Zorka Miletić i Milena Radojević.

Gorana Trifunović

Violeta

Prethodni članak

Prodajem

Sledeći članak

Pranjanska razglednica – Podmladak