• 18 septembra, 2020

Pranjanska razglednica – Penali

Goran Trifunović, foto: gminfo.rs

PIŠE Goran Trifunović

 

Branimir Stanojević je, sada već davnih dana, bio predsednik pranjanske mesne zajednice. Kada je podneo ostavku, ili kada su ga smenili, svejedno, iz fotelje „u gornjem kraju“, prešao je skroz na suprotnu stranu i rekao – „Dosta sam ja branio, a vi pucali. Sad ću ja malo da pucam penale“.

Elem, potpisniku ovih redova je rečeno da „ćuti dok ne prodje violina“. Ispoštovano. A, sad penali… Odakle krenuti. Možda od onoga što smo danima slušali da se u Pranjanima okuplja svako veče više desetina hiljada ljudi. Slušamo kafedžije i šatradžije, zakupce tezgi, one što su točili piva…

Svi kukaju kako su loše prošli, kako se nisu uklopili, kako su „pukli“… Pa, čekaj, ne može da se bude malo trudan. Ili lažu oni što su pisali i pričali o tolikom narodu, ili svi oni koji su mislili da se ovajde o ovu manifestaciju. Kad smo već kod vajde…

Na zvaničnoj konferenciji za medije pred Sabor, novinar portala GMInfo je upitao predsednika opštine o budžetu manifestacije. Predsednik je odgovorio da je budžet milion i 600 hiljada dinara, bez krpljenja puteva i ostalih radova na „umivanju“ pranjanskog kraja. Mala digresija- kada su Pranjanci pre nekoliko meseci bili gosti u američkoj ambasadi u Beogradu, sreli su se sa Aleksandrom Vučićem, fotografisali se sa njim, pa nam sutradan preneli da je on već prebacio milion dinara za Sabor. Nikad niko to više nije pomenuo, pa nećemo ni mi.

Elem, malo li je milion i 600 hiljada, pa, makar bili i dinari. Takodje, videsmo na bini brojne sponzore, od borskih rudnika, preko mnogih državnih firmi, a, da se ne lažemo, bilo je tu sponzora koji su, ne baš svojevoljno, morali da uplate izvesne svote novca, koje nikako nisu smele da budu manje od hiljadak evrića.

Pa, nema račun inspekcija da ih kažnjava za manje… U svakom slučaju, čusmo da se duguje za javne toalete, za vodu, da tezgaroši, u velikoj meri nisu platili mesnoj zajednici (a, i šta ih obavezuje na to?)… Kako? Pa, gde su pare? Na čiji račun je uplaćivano? Ko raspolaže? Šta toliko košta ako je sve, kako rekoše pre, džabe?

Lepi su zvuci violine, ali, frula je zaludela miševe. Konačno, rečeno je da će se nakon Sabora „transparentno pokazati svi prihodi i rashodi“. Ovogodišnjeg?

 

P.S. Djordju Balaševiću je zabranjen koncert u Nišu. Da ga dovedemo u Pranjane, da dodje 857 hiljada ljudi? Ili bi to bila samo šačica. „Aplauz za auto-put“.

Violeta

Prethodni članak

SWMF i PUB 1859: U svetu bluza!

Sledeći članak

Kupujem