• 4 decembra, 2020

SWMF i PUB 1859: U svetu bluza!

foto: gminfo,rs

U okviru festivalskih aktivnosti Serbia world music festival, koje nisu usko vezane samo za dane kada se festival održava, Klub World music u saradnji sa milanovačkim PUB-om 1859, za muzičke sladokusce, organizovao sinoć još jedan nesvakidašnji muzički nastup.

Rajan Donohju ulični, klupski i scenski muzičar iz Nju Orleansa sinoć je, u PUB-u 1859, nastupio pred milanovačkom publikom koja je, u tročasovnoj svirci, uživala u delta i kantri bluzu južnih USA država.

Rajan Donohju počeo je na ulicama New Orleansa, gde je i živeo, a korene svoje muzike začeo je u južnjačkoj folk muzici. Svirao je u centralnoj Americi, Africi i centralnoj Evropi.

GMinfo: Gde najviše volite da nastupate, u kojim zemljama?

Donohju – Svirao sam svuda Centralna Amerika, Evropa, Afrika ali zapravo baš volim kada sam na Balkanu – kaže za naš portal Rajan.

GMinfo: Kako i zašto Evropa i Balkan, i da li mi imamo publiku za ROOTS BLUES?

Donohju – Živeo sam u New Orleansu kao mlad, nekako sam dospeo da nastupam u Nemačkoj i onda sam 15-ak godina išao tamo-vamo između Orleansa i Evrope. Srbija, barem ono što sam video, a najviše mislim na Beograd i Novi Sad, ima publiku za ROOTS BLUES. Primećujem i da ovde, na radiju i u medijima, preovladava neka vrsta obrađene moderne muzike. Novije generacije zapravo i nemaju razvijen osećaj za pravu muziku. Mnogo nastupam sa ljudima koji izvode svoju muziku i vidim da ova muzika ima i  uvek nađe svoju publiku… iako nije popularna i rasprostranjena u medijima kao drugi žanrovi.

GMinfoDa li to znači da sa godinama uviđamo koja je muzika kvalitetnija?

Donohju – Ne baš. Mislim da je ROOTS BLUES emotivniji i da ljudi, koji su iskusili više u životu. i ostvarili većinu veza sa životnim događajima, prepoznaju temu bluza i postaje im bliskija. Takođe je bluz stvar raspoloženja. Sviram bluz ali poslednjih godina uz muzičke uticaje sa ovih prostora svoju muziku doživljama više kao folk.

GMinfo: Inspiraciju nalazite i u romskoj muzici?

Donohju – Neko vreme sam svirao u Mađarskoj. U Rumuniji i čak pre neki dan u Bačkoj Palansi nastupao sam prijateljem romskog porekla. Izvrstan je muzičar, a ja sam  faciniran romskom muzikom. Pre desetak godina sam sa misionarima u Slovačkoj proveo dve nedelje u jednom simorašnom gradu. Sreo sam čergare koji sviraju i šire pozitivne vibracije. Igrom slučaja završio sam sa njima i od tada često inspiraciju tražim u romskoj muzici.

GMinfo:  Da li znate za festival SWMF?

Donohju – Za festival sam čuo kada sam došao ovde, pretpostavljam da se radi o pozitivnoj stvari i da bih se uklopio u festival. Kako sam razumeo tu se radi o skupu muzičara gde se na sceni stapaju muzički zvuci različitih kultura i sa različitih strana sveta. Mislim da bih se savršeno uklopio i voleo bih da posetim festival. Sviram ROOTS BLUES ali volim da kažem da sviram svetsku muziku

GMinfo:  Vaši utisci o večerašnjem nastupu i našoj publici?

Donohju – Zadovoljan sam svirkom i publikom. U nekom trenutku je publika malo bila glasnija u razgovoru ali pretpostavljam da je to tako kod vas. Vidim da su bili zadovoljni i tapšali su, što je dobro. Publiku imate, samo još malo više ovakvih nastupa, i ljudi će se navići – rekao je za GMinfo Rajan Donohju.

Rajanova gitara i vokal korenima su duboko u tradiciji bluza, a zvuk je jedinstven. Sa Rajanom su u PUB-u nastupili Miodrag Mika Pavlović – gitara i Bojan Ubiparib – usna harmonika.

Rajan Donohju svirao je sa poznatim imenima poput Meschiya Lake, Tuba Skinny, Tonya Watts, Stevie Gurr, Phil Alvin, Jessy Martens. U Americi je stajao na klubskoj sceni uz BO Diddley-a, Huey Lewis-a i The Neville Brothers.

 

 

Z.K. V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Vrelo na Metalčevom!

Sledeći članak

Pranjanska razglednica – Penali