• 28 septembra, 2021

“Procvetala lipa i topola“

BEHAR

U rudničko-takovskom kraju, ovih dana su procvetale pojedine voćne vrste, što je lepo za oko, ali, sa druge strane, može da bude opasnost po ovogodišnji rod.

Kažu da za oko posmatrača nema lepše slike nego kad procveta neko drvo. Ipak, poljoprivrednici strepe kad se to desi prerano, ili kad meteorolozi najavljuju prolećne mrazeve. Tako je i ove godine…

– Po pravilu, prvo procvetaju kajsije, kruške, trešnje i višnje, a zanimljivo je da je ove godine i šljiva izuzetno rano počela da lista. Kako meteorolozi najavljuju, problematičan period za voće, odnosno, njihov rod, biće u narednih sedam do 10 dana, kada se očekuju niže temperature. Ipak, teško je proceniti da li će vremenski uslovi “zbrisati” cvet i tako uništiti ovogodišnji rod pojedinih voćnih vrsta. Naime, u nižim predelima, u dolinama reka i ravnicama, jutarnji mrazevi su mnogo veći, za razliku od većih nadmorskih visina, gde bi voće trebalo da bude prilično zaštićeno. Kao i uvek, nezahvalno je prognozirati šta će biti sa voćem, jer, nakon niskih prolećnih temperatura, predstoji i prelaz u letnji period, kada je rudničko-takovski kraj mnogo puta pogadjao gradonosni oblak, pa i sa time treba računati. Mnogo voćara iz našeg kraja praktikuje da u noćima kada se najavljuju jaki mrazevi loži vatre izmedju redova u svom voćnjaku i na taj način “drži” temperaturu. Ipak, valjalo bi ići u korak sa vremenom, pa sa novim, modernim tehnikama i preparatima zaštiti voće, ili se odlučiti na osiguranje, kako od ranih mrazeva, tako i od drugih vremenskih nepogodnosti– ističu zaštitari bilja u izjavi za naš portal.

Podsećamo da je prošla godina bila izuzetno loša za voće koje je prvo stizalo na branje, a to se naročito odnosi na kajsiju, kojoj je problematična bila i trulež.

 

G. Trifunović

Saša Ratković

Prethodni članak

U susret 11. Srpskom festivalu svetske muzike

Sledeći članak

Za ljubitelje dobrog zvuka ovih dana u Ljubitelju…