• 05.12.2023.

Prvi rebalans budžeta i 75 miliona dinara za realizaciju planiranih projekata

foto: gminfo.rs

Na jučerašnjoj, 74. sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac jednoglasno su usvojene sve tačke Dnevnog reda. Jedna od najvažnijih tačaka sa sednice bilo je razmatranje nacrta i utvrđivanja predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2020. godinu – prvi rebalans.

foto: gminfo.rs

Prema rečima zamenice predsednika opštine Jadranke Dostanić povod za rebalans budžeta su sredstva dobijena od Vlade Republike Srbije, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za više projekata za koje je opština konkurisala tokom prošle godine.

Povod za rebalans budžeta je 75 miliona koje smo dobili od ministarstava i Kancelarije za javna ulaganja po osnovu raznih projekata. Pre svega, dobili smo 7,5 miliona dinara za projekat Jedinstvenog upravnog mesta, dobili smo 300 000 švajcarskih franaka za projekat Reforma poreza na imovinu, kao i 27 miliona od Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj za opremu za pametne kontejnere. To je nekih 75 miliona koje smo dobili krajem prošle godine i koje ćemo realizovati u toku ove godine – istakla je Dostanić.

foto: gminfo.rs

Zeleno svetlo na održanoj sednici dobila je i Odluka o ostvarivanju prava na naknadu troškova i jednokratnu pomoć za vantelesnu oplodnju iz opštinskog budžeta. Zamenica predsednika istakla je da postoje novine vezane za veštačku oplodnju. Jedna od njih je da se pomera starosna granica za dobijanje ove mere, i to sa 42 na 45 godina starosti. Takođe, novina je da će neko ko započne veštačku oplodnju van našeg RFZO-a moći da dobije nadoknadu koja je propisana za ostale korisnike.

foto: gminfo.rs

Pred većnicima su se našli i izveštaji o radu Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac, Opštinskog pravobranilaštva, kao i opštinskog Štaba za vanredne situacije, za 2019. godinu, koje su oni jednoglasno usvojili. S tim u vezi, Dostanić je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima.

Na ovom zasedanju bilo je i razmatranje izveštaja o radu Opštinske uprave, Opštinskog javnog pravobranilaštva i Štaba za vanredne situacije. Na neki način smo sumirali rezultate iz prethodne godine. Opštinska uprava je dala svoj maksimum u prethodnoj godini, s obzirom na to da smo imali velike projekte koje smo radili, a radili smo sa blizu trideset ljudi manje u službama. Što se tiče Opštinskog pravobranilaštva, oni su, nažalost, zatekli veliki broj nerešenih predmeta, čak se provlače neki predmeti iz devedesetih godina, to je nas sačekalo i budžet će morati da trpi štete koje su nastale na osnovu toga – istakla je zamenica.

foto: gminfo.rs

Većnici su jednoglasni usvojili i Odluku o davanju na korišćenje nepokretnosti opštine Gornji Milanovac Muzeju rudničko-takovskog kraja, predlog Odluke o mreži predškolskih ustanova, kao i predlog Odluke o izradi izmene i dopune Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Takovo.

Violeta

Prethodni članak

Obradović: Milanovac se ne nalazi na listi gradova i opština koje imaju zagađen vazduh

Sledeći članak

Nova vodovodna linija u Hadži Đerinoj ulici