• 8 jula, 2020

PSOGM: Infrastruktura je gorući problem u opštini Gornji Milanovac

foto: gminfo.rs

Infrastruktura je gorući problem u opštini Gornji Milnaovac, jer ona se svodi na vodu, put i struju, jednostavno na život u našoj opštini, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Desimir Jovanović, član GG „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac – Milisav Mirković“ (PSOGM)

Mnogi u ovoj opštini hoće tuđe radove i zasluge da pripišu sebi, jer imaju vlast. Idu, slikaju se, koriste medije koji su im naklonjeni, a koji neće realno da izveštavaju –  kazao je Jovanović i dodao – PSOGM, ukoliko u milanovačkoj opštini dođe na vlast ili bude deo nje, ima predlog za rešavanje problema, jer smo sagledali potrebe građana,  sa kojima ubuduće mora postojati veća i bolja saradnja.

Desimir Jovanović, foto: gminfo.rs

Jedan od prioriteta u našem predizbornom programu je obezbediti i zameniti zadnji metar azbestnih cevi u vodovodu u Milanovcu, rešiti i rekonstruisati sva bolesna mesta kanalizacije, jer fekalije se često izlivaju, što može da dovede do zaraze – rekao je Desimir Jovanović istakavši – Lepo je što je Selaković posetio našu opštinu, ali Kovačević je trebalo da ga pozove da dođe kada se upali kotlarnica u Železničkoj ulici i tada da pomogne da se reši problem daljinskog grejanja, jer znamo koliko nam je grad zagađen u vreme grejne sezone.

On je kazao da ozbiljno treba sagledati pristupne puteve koji ulaze u opštinu Gornji Milanovac, kao i celu uličnu mrežu grada.

Sa jednim ozbiljnim planom i projektom i u dogovoru sa građanima, rešiti i predložiti koje su to ključne ulice, u koje treba uložiti sredstva i izvršiti rekonstruciju, ali i podzemne instalacije, kako ne bi posle sedam dana ponovo raskopavali. Lokalni i nekategorisani putevi se moraju obići na celoj teritoriji opštine. Mora se izabrati novo rukovodstvo mesnih zajednica, a u dogovoru sa njima praviti planove – kazao je Jovanović.

foto: gminfo.rs

On smatra da je kranje vreme da se urade vodovod i kanalizacija na Rudniku.

Vodovod na Rudniku bez kanalizacije je još veća nesreća. Taj deo posla mogao bi da se reši uz dobru saradnju sa državom i uz pomoć grđana. Ne možemo da pričamo o otvorenim i zatvorenim bazenima, a da prvo nismo rešili vodu – kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže su, takođe, važni i u Pranjanima.

Prilikom posete predsednika Vučića Pranjanima rečeno je da treba tom delu opštine pomoći. Medjutim, lokalno rukovodstvo na čelu sa predsednikom opštine, koliko znamo, ništa za sada tom delu opštine nije uradilo – ističe Jovanović.

foto: gminfo.rs

Moramo da uspostavimo jedno ozbiljnu koordinaciju, kakvu smo imali sa državom i sa javnim preduzećima kao što su Srbijavode, JP Putevi Srbije i Kancelarija za javna ulaganja kako bi završili i uradili rekonstrukcije puteva – ocenio je Desimir Jovanović i dodao da završetak rekonstrukcije korita reke Despotovice sa Javno vodoprivrednim preduzećem Srbijavode mora da se nastavi i reši, kao i izrada projektne dokumentacije pristupne saobraćajnice.

  Mi ćemo se boriti na sve načine da proširimo vrtić, da damo subvencije za otvaranje privatnih vrtića, jer sada je velika lista čekanja. A najgore je što se ta lista, koje dete može a koje ne može, određuje u kabinetu u opštini. Različite smo partije, ali svako dete za nas treba da bude isto – zaključio je Desimir Jovanović i dodao da sve danas navedeno u PSOGM je samo deo onoga šta smatraju važnim i na čemu će ubuduće raditi.

Marija Kovačević, foto: gminfo.rs

Marija Kovačević članica PSOGM pita zašto se prava mladih razlikuju od drugih.

Želim da postavim pitanje, zašto se prava, nas mladih, razlikuju od prava mladih pripradnika SNS-a i SPS-a. Trebalo bi da u našem gradu svi imamo pravo na slobodu govora i na mišljenje. Ali bez obzira koliko svi volimo svoju opštinu, jer smo se ovde rodili i odrasli, nije tako. Zašto naše diplome ne vrede? Zašto ne možemo da se zaposlimo ? Naše diplome trenutno ne vrede čak ni na tarfikama, a da ne pričamo o tome da je apsolutno nemoguće zaposliti se u svojoj struci. Ne želimo da naša omladina odlazi odavde, a to je jedino postignuto u prethodnom periodu – rekla je Kovačević i dodala da bi volela da joj neko javno odgovori na pitanja koja je postavila, jer je to ono što najviše interesuje milanovačku omladinu.

Aleksandar Vidojević, foto: gminfo.rs

Član PSOGM Aleksandar Vidojević kaže da je osnovni preduslov razvoja privrede infrastruktura, kao i da je trenutno goruće pitanje, kako premostiti posledice koronavirusa i vanrednog stanja, jer su taj teret, u milanovčakoj privredi, najviše podnela mala i srednja preduzeća i preduzeća koja su usko vezana za izvoz.

Izlišno je više pričati o potrebi pristupne saobraćajnice i industrijske zone. Dovoljno je otići u Preljinu i Konjeviće i onda pogledati naše Takovo i Srčanik. Tu se vidi razlika šta znači privredni razvoj. U našoj opštini egzistira oko tri hiljade privrednih subjekata. Ono što je goruće pitanje sada je kako da se premoste posledice koronavirusa i vanrednog stanja. Taj teret u privredi najviše su podnela mala i srednja preduzeća i preduzeća koja su usko vezana za izvoz, a da ne pričamo o ugostiteljima, uslužnim delatnostima i poljoprivredi. Neshvatljivo je da su svi ugostitelji sa datumom 11. maj dobili rešenja za zakup terasa. Mora da se nađe modus da se uslužne delatnosti i poljoprivrednici oslobode, bar u vanrednom stanju poreza na imovinu, jer to su male stvari sa kojima opština i lokalna samouprava mogu da pomognu privredu – rekao je Vidojević.

foto: gminfo.rs

On je istakao da se na državnom nivou rade određene subvencije i da postoji određena pomoć, ali smatra da to nije dovoljno, posebno malim preduzećima.

Treba jasno definisati koje su posledice izgradnje betonjerke i asfaltne baze u naseljenom mestu, pored ekoloških fabrika i da li je to potrebno našem gradu. Najbitnije za privredu su infrastruktura, pristupna saobraćajnica i industrijska zona. Zašto je ona bitna?! Pa, nije ona bitna da se samo privuku strani investitori, već je bitna za mala, srednja i porodična preduzeća, koja egzistiraju u našoj opštini po 20-30 godina. Oni imaju osnovni problem, to je proširenje kapaciteta. Pa s toga moraju objekte da prave po selima i njivama, da kupuju hale koje ne zadovoljavaju njihove potrebe. Ne postoji više prostor u Gornjem Milanovcu gde bi takva preduzeća mogla da se šire, osim po okolnim selima, gde ne postoji infrastruktura za industriju. Svaki građanin koji izađe na izbore 21. juna, treba da vodi računa i mora da bude svestan nedomaćinskog ponašanja koalicije Kovačević-Carević –  zaključio je Alekdsandar Vidojević.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Izborni štab milanovačkih socijalista na novoj adresi, u centru grada

Sledeći članak

Novi Kolektivni ugovor za zaposlene u JKP Gornji Milanovac