• 27.01.2023.

Slike Nataše Popovske i crteži Božidara Milovića

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u četvrtak, 26. januara 2023. godine u Modernoj galeriji izložbu slika Nataše Popovske (1973–2022) diplomirane istoričarke umetnosti, likovne umetnice i glumice i crteže Božidara Milovića, magistra likovne umetnosti i akademskog slikara.

Nataša Popovska (1973–2022)

Nataša Popovska je diplomirala na Filozozfskom fakultet Univerziteta u Beogradu, na Katedri za istoriju umetnosti.

Tokom studija je svoja interesovanja, veštine i znanja sticala i razvijala u slikarskim ateljeima mr Dragana Momčilovića, mr Miodraga Lazovića i Zdravka Vajagića. Dela su joj izlagana u nekoliko navrata u Gornjem Milanovcu u okviru likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“, a potom i u Galeriji „Braća Stamenković“ u Beogradu.

Kreativnost i svestranost vodili su Natašu putevima vajanja, glume i pevanja. Učestvovala je u nekoliko predstava, a u filmu “Katinka”, režiser Miroslav Bata Petrović poverio joj je glavnu ulogu. U Muzeju grada Beograda počela da radi 2002. godine. U Centru za dokumentaciju stekla je prva znanja na polju muzeologije. Profesionalnu karijeru je nekoliko godina potom nastavila da gradi kao kustos Zbirke za primenjenu umetnost. 

Vodila je školu keramike, a potom je, u dva navrata, organizovala izložbe dečjih radova humanitarnog karaktera. Napisala je tekst i režirala dečju predstavu “Škrinja sećanja kneginje Ljubice Obrenović”.

Posvećenost poslu, prezentacija i promocija kulturnog nasleđa, sa idejom oživljavanja stalnih muzejskih postavki, prepoznatljivi su u Natašinim objavljenim stručnim radovima. 

Njena inventivnost, radoznalost i istraživački duh došli su do izražaja u originalnom dramskom komadu “Na kafi kod kneginje Ljubice”. Bio je to prvi muzejski teatar u Beogradu, u kojem se Nataša predstavila u glavnoj ulozi i kao pisac i reditelj. Pažnja koju je poklanjala svemu što radi prepoznavala se ne samo u originalnosti teksta i veštini njegovog kazivanja, stavu i manirima kneginje već i u činjenici da je sama birala tkanine i kreirala kostim za tu priliku. Od 2009. godine, predstava je u Konaku kneginje Ljubice izvedena više od 3.000 puta na srpskom i engleskom jeziku. Pored redovnog izvođenja, predstava je bila uključena u mnoge značajne gradske manifestacije i izvođena u brojnim gradovima Srbije. 

Osim oživljavanja lika kneginje Ljubice, još jedna istorijska ličnost privukla je Natašinu pažnju. Bila je to Čučuk Stana. Predstava je premijerno izvedena u okviru Mokranjčevih dana, posvećenih junaku srpske istorije Veljku Petroviću.  

Poslednja autorska izložba u okviru promocije kulturnog nasleđa, a sa idejom oživljavanja  muzejskih postavki, bila je “Šeširi i sećanje na stari Beograd”. Nataša Popovska je izložba realizovala tokom manifestacije Skadarlijska promenada. 

Božidar Milović je magistar likovnih umetnosti. Magistrirao je na  Grafičko – pedagoškom fakultet  – Odsek slikarstvo, u Odesi (Ukrajina).

Izlaže od 1985. godine, a  oblasti njegovog umetničkog izražavanja su: slikarstvo, performans, fotografija i video/kratki film/instalacija. Božidar Milović je do sada izlagao u većini evropskih zemalja, kao učesnik samostalnih ili grupnih izlozbi. Za svoj rad više puta je nagrađen. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su i nagrada “Zasluge pred gradom Odese” iz oblasti umetnosti i Medalja “Katarina Velika”za zasluge u razvoju kulture između Srbije i Ukrajine.  Član je međunarodnog Udruženja umetnika Moskve (Rusija) i počasni član Udruženja umetnika Odese (Ukrajina). 

Božidar Milović je samostalni umetnik i član ULUPUDS-a. Autor je većeg broja međunarodnih umetničkih projekata. Radovi mi se nalaze u kolekcijama galerija i muzeja širom sveta. Potpisuje veći broj likovnih kritika i umetničkih tekstova.

Violeta

Prethodni članak

Šansa za mlade: Nauči kako da pokreneš sopstveni biznis

Sledeći članak

Put ka svetlosti – Kako uspeti u životu