• 26.02.2024.

U toku prijavljivanje poljoprivrednika za subvencije po hektaru: Ovo su uslovi

foto: gminfo.rs

PODNOŠENjE ZAHTEVA DO 1. MARTA

Javni poziv za podsticaje u biljnoj proizvodnji po hektaru, u iznosu od 18.000 dinara, raspisan je u petak, 2. februara, a rok za prijavljivanje zainteresovanih poljoprivrednika ističe 1. marta, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pravo na podsticaje ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i nalazi se u aktivnom statusu.

Pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja,  neophodno je da poljoprivrednik izvrši obnovu registracije za tekuću godinu u eRPG.

„Podsećamo da od ove godine pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun.

Subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu,“ stoji u saopštenju ministarstva poljoprivrede.

Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Pravo na podsticaje se ne može ostvariti za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je podnosilac zahteva uzeo u zakup, odnosno na korišćenje, osim za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je uzeo u zakup na javnom nadmetanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.

Tekst Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji možete pogledati ovde.

V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Pozorišna predstava: „Udaj se muški“

Sledeći članak

U Metalcu i Nemanja Nedeljković