• 6 јуна, 2020

Zavod za javno zdravlje Čačak: Zagađenost vazduha u Gornjem Milanovcu ne postoji

Nakon objavljene vesti „Garež zabrinuo stanare Železničke ulice“, objavljene na našem portalu (koji možete pročitati OVDE) u rubrici „Građani pitaju – Gminfo istražuje“, o problemu pojave gareži na koji su nam se požalili naši sugrađani Železničke ulice, kao i objašnjenju nadležnih iz JKP „Gornji Milanovac“ da oni ne mogu da utiču na kvalitet mazuta koji nabavljaju od NIS-a, kao ni na neprijatne pojave poput gareži, u našu redakciju su stigle fotografije zabrinutih građana.

Naša redakcija je, kako bi saznala kakav je kvalitet vazduha i da li postoji razlog za zabrinutost, kontaktirala Zavod za javno zdravlje Čačak.

– Zavod za javno zdravlje Čačak na lokaciji za merenje u Gornjem Milanovcu, u ulici Tihomira Matijevića, jednom sedmično vrši sistematska merenja sumpor – dioksida, čađi i azot – dioksida, dok se ispitivanje taložnih materija i teških metala obavlja jednom mesečno, rekla je načelnica centra za higijenu i humanu ekologiju, Zavoda za javno zdravlje Čačak, dr Vesna Manić.

Dobijeni izveštaji sistematskih merenja upoređuju se sa srednjim graničnim vrednostima imisije, kao i sa tolerantnom vrednosti.
– Zadnja merenja na mesečnom nivou, za septembar mesec, u Gornjem Milanovcu pokazala su da su srednje mesečne vrednosti imisije za sumpor – dioksid (1,24 mikrograma po kubnom metru), čađ (6,72 miligrama po kubnom metru) i azot – dioksid (26,48 miligrama po kubnom metru) znatno manje kako od graničnih tako i od tolerantnih, zakonom određenih, vrednosti, izjavila je dr Vesna Manić, i dodala
– Za ukupne taložne materije maksimalna izmerena vrednost je 63,10 miligrama po kvadratnom metru na dan dok je zakonom propisana vrednost od 450 miligrama.
Ovi podaci potvrđuju da razloga za zabrinutost nema, jer svi parametri pokazuju da zagađenost vazduha u Gornjem Milanovcu ne postoji, rekla je za GMinfo načelnica centra za higijenu i humanu ekologiju, Zavoda za javno zdravlje Čačak, dr Vesna Manić.

gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Stari zanati u rudničko – gružanskom kraju (I deo)

Sledeći članak

Završetak radova na deonici Rudnik-Topola predviđen za 15. novembar