• 28 маја, 2020

Završen Sabor violinista Srbije u Pranjanima

foto: FB Opština G. Milanovac

Na zvaničnoj Facebook stranici Opštine Gornji Milanovac se navodi da je oko pedeset hiljada posetilaca tokom tri dana trajanja, vrhunske izvedbe najtalentovanijih violinista, bogat kulturno-umetnički program i Pranjanci kao odlični domaćini, obeležili prvi Sabor violinista Srbije u Pranjanima.

foto: Fb Opština Gornji Milanovac

Već posle prvog dana saborovanja, veliki broj posetilaca pozdravilo je u petak uveče pobednike takmičenja mladih violinista. Pobedu je odneo dvanaestogodišnji Joca Vasić, rodom iz sela Piroman kod Obrenovca. Pored zvanja Prve violine, sa sobom je poneo i ključeve skutera.

Zlatna violina na 1. Saboru violinista u takmičenju za mlađe kategorije otišla je u ruke Bobana Vasića, takođe mladog Piromanca, koji je maestralno odsvirao pesmu „Da zna zora“, a potom i „Šiletovo kolo“.

foto: Fb Opština Gornji Milanovac

Ognjen Janjić iz sela Duboka, kod Kučeva, oduševio je žiri izvođenjem „Stare Vlajne“, i u njegove ruke otišla je nagrada za najbolje odsvirano kolo, dok je desetogodišnji Adrijan Mašić, koji je u Pranjane došao iz Beča, osvojio nagradu za najbolje odsviranu pesmu „Srećo moja, moje zlato“.

Drugog dana Sabora, stručni žiri je, nakon ozbiljnog razmatranja, doneo odluku da Prva violina Srbije pripadne Momiru Jovanoviću iz Novog Sada. Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević uručio je pobedniku pobednički pehar, dok mu je ključeve Škode Fabije predao Dušan Kostić, u ime firme „AutoČačak“.

Zlatna violina pripala je Andrei Alimanović, a za najbolje odsvirano kolo nagrada je otišla u ruke Radu Radosavljeviću. Pehar za najbolje odsviranu pesmu dobio je Aleksandar Spasić, a za najizvornije muziciranje nagrađen je Ranko Đurić.

foto: Opština Gornji Milanovac

Sabor violinista Srbije, iznedrio je i školu violine. Mališani će nastavu pohađati u OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima, koja će iznedriti virtuoze na ovom instrumentu, a možda i buduće pobednike Sabora.

U okviru Sabora, između ostalih, upriličena je i izložba traktora firme „Agrouniverzal“ iz Gornjeg Milanovca. Tom prilikom, predsednik opštine Dejan Kovačević uručio je ključeve traktora kupljenih uz pomoć subvencija.

Takođe, jedna od zapaženijih izložbi bila je i izložba privredno-turističke ponude takovskog kraja, na kojoj su izlagači predstavljali jedinstvene proizvode, najpre, iz pranjanskog kraja.

foto: Fb Opština Gornji Milanovac

Pored nastupa takmičara, koji su se nadmetali za prvu i zlatnu violinu Srbije i kojima je ovaj Sabor otvorio vrata za dalje uspehe, prisutni su uživali i u koncertima jednih od najvećih majstora violine, Branka Ristića, Perice Vasića, ali i koncertima estradnih umetnika – Milančeta Radosavljevića i Nade Topčagić.

Prvi Sabor violinista Srbije prevazišao je sva očekivanja, a jedno je sigurno – violina je dobila svoju prestonicu, navodi se na zvaničnoj Fb stranici Opštine Gornji Milanovac.

Saša Ratković

Prethodni članak

Danas Preobraženje

Sledeći članak

Prodajem