• 26.02.2024.

„Informatori neće goreti!“

Malo i neformalne debate Topalović – Kovačević; SO GM, 29 09 23, foto GMInfo

Drugim ovogodišnjim rebalansom budžeta, Skupština opštine ozvaničila je u petak, osim ostalog, i najavljeno povećanje plata za radnike Predškolske ustanove „Sunce“ za 5,5 odsto, što je inače posledica odluke republičkih instanci da se u celoj Srbiji povećavaju zarade zaposlenih u prosvetnim delatnostima.

No, nisu svi odbornici smatrali da je ovo povećanje plata dovoljno, i bez zadnjih namera. Odbornica opozicionog PSOGM („Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“) Dragica Topalović, jedina je bila uzdržana pri glasanju o Odluci rebalansa, što se moglo videti i na displeju za prikaz izjašnjavanja. Predsednik opštine (SNS), Dejan Kovačević, nije propustio priliku da skrene pažnju prisutnima na ovaj detalj kako bi ostalo upamćeno „ko to nije bio za povećanje plata u vrtiću“.

Topalović je reagovala obrazloženjem da njen način glasanja (suzdržana) nije posledica protivljenja povećanju zarada, već stava da vladajuća koalicija to radi politički tendenciozno, potkupljujući na neki način zaposlene u državnoj i opštinskoj službi pred izbore, te da je to povećanje mizerno kada se raspodeli na pet godina, koliko su im plate stagnirale u odnosu na uvećanje troškova života i inflaciju u međuvremenu. Bio je to uvod u ono što se već smatra skupštinskim klasikom, duelom Topalović – Kovačević, sa manje-više sličnim elementima, obično iz domena zdravstva.

Ovoga puta, međutim, Topalović je imala primedbu i na rad, odnosno nerad, odbornika iz SNS-a, opisujući ih kao statiste za glasanje, koji nikada ništa ne govore, ne predlažu i ne diskutuju, čime bi, u suprotnom, možda mogli da pomognu poboljšanju predloga odluka s dnevnog reda, pa i ovog rebalansa budžeta. Šta vladajuća stranka radi, odgovorio je Kovačević, Topalović će uskoro imati priliku da vidi u novom godišnjem Informatoru o aktivnostima lokalne samouprave, s tim što će ovoga puta, prema njegovim rečima, biti štampan tako da ne može da gori, aludirajući na to što su neki sugrađani ranija izadanja informatora, koja dobijaju na kućnu adresu, spaljivali.

U rezultate rada iz oblasti zdravstva, uvrstio je i novu najavu početka B faze rekonstruisanja Opšte bolnice, za šta je država nedavno odobrila 25 miliona eura; dok je, s druge strane, u vreme mandata Topalović kao direktorke Doma zdravlja, Dom zdravlja ostao milionski zadužen, lekari nisu imali formlano zaposlenje, čak su pojedini i štrajkovali glađu pred opštinom pošto nisu dve godine primali platu, nabrajao je Kovačević. Topalović, kako je odgovorila na to, nikom nije ostala dužna i nije potkupljivala ljude.

Sve su ovo uobičajene scene u SO Gornji Milanovac, koje s istim „zapletom“ traju godinama i koje ne smatramo vrednim pomena svaki bogovetni put. Ipak, nema mnogo neistine u tome što jedni o drugima govore. Odbornici iz SNS-a, osim Kovačevića, uopšte se ne javljaju za reč, Topalović je najčešće protiv ili uzdržana, čak i po odlukama koje se realno mogu smatrati opštekorisne. Ali ona je opozicija, što je legitimno i razumljivo, i to usamljena opozicija. Naime, klupe u kojima bi trebalo da sede njene kolege iz PSOGM već su duže vreme polu ili sasvim prazne, dok su njeni bivši saborci iz tog pokreta i svojevremeno oštri kritičari Kovačevića, Jovanović i Milovanović (u „Takovskom pokretu“ od decembra 2020.), kada se jave za reč, a to čine često, odavno veći naprednjaci od naprednjaka, u čemu ne stiže da ih nadmaši čak ni poslovično koalicioni SPS.

Sve u svemu, neslavno je u šta se na kraju (ili još na početku?) pretvorio PSOGM koji je samostalno osvojio čak 15 od 49 odborničkih mesta, što se smatralo najvećim pojedinačnim izbornim uspehom neke lokalne opozicione grupe naspram naprednjaka u Srbiji 2020. Ali novi izbori se bliže, bilo u decembru, bilo redovni na proleće, pa ćemo tek detaljno analizirati kako je svaka odbornička grupa aktuelnog saziva delovala ili nije delovala u milanovačkoj skupštini, ali i van nje, prethodnih godina.

M.Mijatović/GMInfo.rs

povezano:

Kovačević o eventualnoj ostavci

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Milos

Prethodni članak

Sve što treba da znam o Službenom glasniku Opštine

Sledeći članak

Večeras Sloboda – Metalac. Aleksić: Znamo šta je ključ uspeha u Užicu