• 6 јуна, 2020

Krkobabić: Planiramo da formiramo specijalizovane zadruge

foto:gminfo.rs

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić prilikom današnje posete opštini Gornji Milanovac najavio jesastanak sa trgovinskim lancima i izvoznim firmama o prodaji robe koju proizvode zemljoradničke zadruge.

– Širom Srbije do sada su formirane 492 zadruge – izjavio je dan Milan Krkobabić, istakavši da je u Gornjem Milanovcu podsticajne sredstva dodeljeno za sedam zadruga.

foto: gminfo.rs

Krkobabić je u Gornjem Milanovcu razgovarao sa predsednikom opštine kao i predstavncima lokalne samouprave povodom raspisanog konkursa za dodelu bespovratnih sredstva zadrugama za ovu godinu i realizaciji pomoći koju je osam zadruga iz tog područja dobilo od države i lokalne samouprave.

– Ideja nam je da udružimo ljude kako bi se ukrupnili mali posedi a poljoprivednici postali robni proizvodjači koji će moći da garantuju kontinuitet proizvodnje, kvalitet i obim proizvedene robe – rekao je Krkobabić.

foto: gminfo.rs

Prema njegovim rečima, vlada čini sve da reši problem sa voćem, dodajući da je neophodan sistemski pristup. On je rekao da u Srbiji postoji 580.000 poljoprivrednih gazdinstava, odnosno da više od 1.500.000 ljudi živi od poljoprivrede.

– Plan je da sada počnemo da formiramo specijalizovane zadruge koje će se baviti intenzivnom proizvodnjom, primenjivati sve agrotehničke mere i usvajati savremena znanja – istakao je Krkobabić.

Krkobabić je ocenio da u lancu od proizvodnje do prodaje robe svi moraju da zarade, a da je do sada uglavnom „stradao“ proizvodjač. Založio se za osnivanje fonda koji će garantovani cene i isplativost proizvodnje.

Realizacija projekta „500 zadruga u 500 sela“ moguća je, kako je kazao ministar, u saradnji sa lokalnom samoupravom i uz podršku Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević rekao je da se od 2016. godine, kad je osnovana lokalna kancelarija za poljoprivredu, izdvaja po 50 miliona dinara godišnje u budžetu za podršku zadrugarstvu.

foto: gminfo.rs

– Pratimo kako se koristi novac koji izdvajamo za podršku zadrugama i podstičemo poljoprivredbnike da drugačije razmišljaju. Dobar primer je novoosnovana voćarska zadruga u Šilopaju. Napravljena je kompletna infrastruktura da proizvod kada dođe da ima gde da se čuva, a tu su i dve linije za preradu, za rakiju i sušenje voća – objasnio je Kovačević.

On je rekao da je lokalna samouprava zainteresovana da i dalje pomaže u osnivanju zadruga, jer je to pravi put da se oživi poljoprivredna proizvodnja.

Predsednik Odbora SANU za poljoprivredu akademik Dragan Škorić rekao je da 25 eksperata radi na sagledavanju problema sela.

– Pokušaćemo da ponudimo rešenja kako bi poljoprivreda postala intenzivna i izvozila se proizvedena roba– rekao je Škorić i najavio formiranje korporacije za plasman zadružne robe na inostranom tržištu.

foto: gminfo.rs

Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu Gornjeg Milanovca, podsetila je da opština treću godinu za redom izdvaja 50.000.000 dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje.

– Tokom 2017. i 2018. godine na području Gornjeg Milanovca osnovano je sedam novih zadruga, od kojih je pre dve godine jedna zadruga dobila sredstva, a prošle tri od Ministarstva za regionalni razvoj – izjavila je Nedeljković.

Nedavno osnovanu voćarsku zadrugu Šilopaj čini sedam zadrugara, a na prošlogodišnjem konkursu su dobili 600.500.000 dinara. Od tog novca su kupili destileriju, sušaru i hladnjaču.

foto: gminfo.rs

– Znači nam dosta, mnogo toga smo uradili.Potrebno je bilo još dosta para da taj objekat prilagodimo nameni, ali priveli smo ga kraju i prošle nedelje smo počeli sa radom – rekao je direktor voćarske zadruge Šilopaj, Branko Miličić.

Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati rekao je da će se založiti da zakon o nasledjivanju sledi nemački primer da imanje nasledi jedan naslednik a drugi budu pravično obeštećeni, da se ne bi permanentno rasparčavali posedi.

gminfo.rs

Saša Ratković

Prethodni članak

Nenad Milić: Maraton u Bavarskim Alpima

Sledeći članak

Ministar u Pranjanima